zázvorové bonbóny

Zázvorové bonbóny – zatočí s každým nachlazením

Trápí Vás nachlazení, máte chřipku, kašel apod.? Nebo jen chcete připravit sobě či dětem mlsání, které posílí Vaši imunitu? Vyrobte si sami doma léčivé a lahodné zázvorové bonbóny.

Pokud máte zázvor rádi, zachutnají Vám i tyto bonbóny a Vy nejen, že budete mlsat, ale ještě si vyléčíte nachlazení či povzbudíte imunitu. U nás doma je mají rádi všichni – návštěvy i děti. Vyzkoušejte to taky, je to rychlé a jednoduché.

Jak na dobré zázvorové bonbóny

Základní recept je jednoduchý:

Budeme potřebovat

    • ½ šálku vody
    • 1 šálek třtinového cukru (může být i bílý)
    • 1 menší lžičku mletého zázvoru (nikoli vrchovatou, poprvé dejte spíše méně)
    • šťávu z ½ citrónu
    • ¼ lžičky mletého hřebíčku nebo 8 rozdrcených hřebíčků v hmoždíři
    • 2 lžičky medu
    • moučkový cukr na obalení

Do malého kastrůlku nalijeme vodu, přidáme cukr, citrónovou šťávu, hřebíček a zázvor.

Směs za stálého míchání přivedeme k varu.

Necháme probublávat cca 20 minut, občas promícháme a sledujeme, jak celá směs houstne a dostává tmavě hnědou barvu. (Barva také záleží na cukru, který jsme použili.)

Zhruba po 20 minutách, ve chvíli, kdy je směs již hustá a při míchání se nám lepí na vařečku a nechává stopu, vyzkoušíme malý experiment.

Na malý talířek kápneme lžičkou trošku směsi a pozorujeme, zda zůstane tuhá (nerozteče se) a má tendenci ztuhnout (do tvrdé konzistence jako bonbón). Pokud je vše v pořádku, tak kastrol odstavíme a přidáme med. Pokud směs ještě dostatečně netuhne, vaříme pár minut déle a opět vyzkoušíme, zda už můžeme tvořit bonbóny.

Zázvorové bonbóny, tuhnou

Zázvorové bonbóny – tuhnutí na plechu

Mezi vařením si připravíme plech, na který dáme pečící papír. Potom už jen pomocí lžičky (nebo dvou lžiček) dáváme na papír kousky zázvorové směsi (jeden vedle druhého) a necháme ztuhnout. Já nechávám cca hodinu až dvě.

Poté nasypeme na bonbóny moučkový cukr, lžičkou nebo rukou je odlepíme od pečícího papíru a s plechem párkrát zatřeseme, aby se bonbóny obalily.

Takto obalené bonbóny uschováme do sklenice či dózy a máme je připravené k podávání. Skladuji je ve spíži a vydrží takto několik měsíců, u nás doma však nejdéle 3 měsíce (potom už jsou snězené a tak je třeba udělat další).

 

Zázvorové bonbóny můžete i trochu vylepšit

Zázvorové bonbóny

Zázvorové bonbóny

Místo bílého cukru klidně přidejte cukr třtinový (či jinou zdravější alternativu).

Zkoušela jsem také přidat javorový sirup a zázvorové bonbóny měly zase trošku jinou chuť a byly moc dobré. Je možné také přidat pár lžic marmelády (třeba meruňkové či jeřabinové) apod.

Poprvé si vyrobte bonbóny podle mého receptu, a když se Vám povedou a Vy už budete vědět, jak na to, tak můžete experimentovat a přidávat chutě, které máte rádi.

Dobrá rada na závěr

  • Někdy máme tendenci recept pozměňovat a zkoušet vše udělat po svém. V tomto receptu alespoň na poprvé doporučuji držet se přísad a postupu. Rozhodně nepřidávejte více vody či tekutin (bonbóny by netuhly), vody doporučuji raději méně a případně můžete trošku přidat, pokud by směs byla moc hustá, ale to myslím nebude třeba.
  • Také nezkoušejte větší dávkování zázvoru či hřebíčku, bonbóny jsou potom moc ostré a dětem ani těm, kdo nejsou vyloženě milovníci zázvoru, nechutnají.
  • Zázvorové bonbóny můžete cucat (místo jiných bonbónů) preventivně nebo při nachlazení či chřipce účelově (i několikrát denně). Několik mých kamarádek si je bere do práce v době, kdy jsou mírně nachlazené a 2–3 bonbóny si dají do šálku, zalijí horkou vodou a mají výborný zázvorový čaj.

Recept vyzkoušejte, pomůže Vám zbavit se nachlazení, pochutnáte si a je to určitě lepší, než bonbóny z obchodu, u kterých nevíte, co v nich je za ingredience; někdy je i lepší to vůbec nevědět…

Velkou výhodou je, že takto připravené zázvorové bonbóny chutnají i dětem, jsou sice plné cukru, takže neříkám, že jsou nějak zvlášť zdravé, ale holt děti mají většinou sladké rády, tak raději toto, než nějaké karamelky, bonpari apod.

Pokud vyzkoušíte, napište mi, jak Vám chutnaly.

Petra

About The Author

Petra Harazímová

Mou vášní je předávat Vám jednoduché a osvědčené návody, jak se vyhnout chemickému koktejlu, který dnes obsahuje komerčně vyráběná kosmetika a místo doplňků stravy a různých preparátů využívat léčivou a blahodárnou sílu bylinek. Můj příběh si přečtěte zde >>

2 Komentáře

  • Super recept na zázvorové bonbóny !!! 🙂 Díky

    • Petra Harazímová

      Odpověď Odpovědět 5.4.2016

      Jsou výborné a u nás chutnají i dětem, takže doporučuji vyzkoušet 🙂 Jen opatrně, nedávat více zázvoru ani jiného koření, spíše méně na poprvé. Ony jsou potom hodně pikantní a není to ono. Někdy i méně je více 🙂
      Hezké dny, Petra 🙂

Napište komentář

* Povinné údaje