šípek

Růže šípková – šípek

Máte rádi podzimní procházky naší krásnou přírodou? Pokud ano, tak jste určitě narazili i na šípkový keř, tedy na šípek (růži šípkovou). Doporučuji se na chvíli zastavit a nějaký ten šípek si nasbírat domů na zimu, věřte, že se bude hodit. A pokud nevíte, jak na to a co vše dobrého z šípků si můžete doma připravit, tak čtěte dále, vše se dozvíte.

Šípek plody

Plody šípku

Růže šípková je planý keř, který dorůstá do výšky 2 i více metrů. Květy jsou bledě růžové a mají 5 okvětních plátků. Plodem jsou šípky, které obsahují velké množství světle hnědých nažek.

Šípková růže je krásný keř, který nádherně vypadá v době květu a na podzim dodává přírodě barevnost a pestrost. A v zimním období nám může skvěle posloužit. Pojďme zjistit, jak.

Latinský název: Rosa canina

Léčivé účinky šípku/šípkové růže

Šípek, růže šípková

Šípek – růže šípková

Z šípků nejčastěji podáváme čaj, který je posilující. Má také močopudný účinek a je doporučován při zánětech v oblasti urogenitálního traktu.

Šípek je možné používat i dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky nebyly prokázány.

Šípkový čaj patří k bylinkové tradici snad odedávna. Má velmi komplexní účinky. Pomáhá při nachlazení, osvěžuje celý organizmus, zvyšuje odolnost proti infekcím, působí proti únavě atd. Výborný je s medem, to je pro mě velká lahoda.

Šípkový čaj také podporuje funkci ledvin, je výborný na močové cesty, odvádí tekutiny z těla a některé zdroje udávají, že snižuje i cholesterol v krvi.

Květy růže šípkové mají protizánětlivý a protirevmatický účinek. Okvětní plátky růže šípkové mají velmi dobré protiprůjmové účinky, pomůžou nám při bolestech v krku a také zklidní záněty sliznic (především v trávicím ústrojí). Umí také zklidnit nadměrné menstruační krvácení. Jsou výbornou přísadou např. do bylinkových koupelí či bylinkových solí.

Výskyt šípku

Šípková růže neboli keř šípku je u nás hodně rozšířený. Řekla bych, že je jedním z nejčastěji se vyskytujících keřů u nás. Nejčastěji se s ním setkáte na stráních, na okrajích lesů, na mezích apod.

Vyskytuje se po celé České republice a tak si najděte ten svůj šípkový keř a využijte darů naší přírody.

Co sbíráme u šípkové růže

Sbíráme šípky (nepravé plody) – Fructuscynosbati, ideálně koncem září a v první ½ října, tedy v době jejich dokonalé zralosti (červená, oranžová barva a tvrdé plody).

Je možné sbírat také šípky růže alpské (Rosa pendolina L.) či růže svraskalé (Rosa rugosa L.) nebo růže trnité (Rosa pimpinellifolia l.).

Co v sobě šípek ukrývá

Už jako malé děti jsme se učili, že šípek je bohatý na vitamín C, ale v šípku najdeme i beta karoten, třísloviny, vitamíny B, kyselinu citronovou a jablečnou, slizy, cukry, pektin, flavonoidy, draslík, vápník a další minerální látky.

Jak sušit šípky či květy

  • Sušeno plody - šípek

    Šípek – nasušené plody

    Sušení šípku – podle mých zkušeností je nejlépe sušit je v troubě či sušičce, suším na 50° C, ale např. v Herbáři pánů Janči a Zentricha doporučují sušení na 60–80° C. Šípek je třeba sušit poměrně dlouho, i v sušičce či troubě to zabere cca 10–14 hodin, ale vyplatí se to. Šípek obsahuje hodně vitamínu C, ten se však bohužel při sušení značně ztrácí. Poměr sesychání je cca 2:1. Dobře usušený šípek poznáte tak, že je seschlý, má tmavě červenou barvu (oranžovou, tmavohnědou), má nakysle svíravou chuť a svoji typickou vůni.

  • Sušení okvětních lístků šípků – v době květu šípkové růže doporučuji natrhat si okvětní lístky a použít je buď k ozdobě jídla nebo nasušit a poté používat např. do koupelových solí, při výrobě domácích bylinkových mýdel apod.

 

Využití šípku

Šípek a jeho dary můžeme využít např.:

  • Nejkvalitnější šípkový čaj – je mnoho receptů, jak si uvařit dobrý šípkový čaj. Mně se nejvíce osvědčilo dát cca hrst sušených šípků do studené vody (1 litr) a nechat stát několik hodin (např. přes noc, nebo od rána do večera apod.). Ve chvíli, kdy si čaj chceme dopřát, tak tuto směs ohřejeme, necháme pár minut probublávat a odstavíme. Poté přecedíme a můžeme čaj popíjet.
  • Šípkový čaj (opakovaný výluh) – šípek má tu výhodu, že velkou kvalitu má čaj, který děláme opakovaně. Tedy ve chvíli, kdy jsme si z šípků udělali čaj, zalijeme opět šípkové plody vodou a následně chvíli vaříme. Čaj z druhého a třetího výluhu je nejkvalitnější; můžeme takto šípek použít až 4x a pokud je čaj ze čtvrtého louhování již málo silný, přidáme další bylinku – lipový květ, mateřídoušku apod.
  • Rychlý šípkový čaj – usušeně šípky rozdrtíme a chvíli povaříme ve vodě, odstavíme z varu a přidáme další bylinku – mateřídoušku, lipový květ apod. a necháme louhovat pod pokličkou 15 minut. Scedíme přes jemné plátýnko či kávový filtr a popíjíme.
  • Čaj z okvětních lístků šípkové růže – i okvětní lístky můžeme sbírat a z čerstvých nebo sušených si připravit např. čaj. Ten je vhodný zejména při žaludečních křečích.
  • Šípkový likér dle Zentricha a Janči – litr rozmačkaných šípků přelijeme litrem alkoholu a necháme stát 14 dnů v teple. Poté přefiltrujeme a doplníme cukerným sirupem z 500 gramů cukru a 1,5 litru vody. Pijeme 1 skleničku denně. Je to výborný prostředek proti virům.
  • Šípkový likér dle babičky – 0,5 kg šípků zbavíme stopek a bubáků, rozdrtíme je a přidáme k nim kousek skořice, 5 hřebíčků, badyán, kůru z ½ citrónu a ½ pomeranče, vše zalijeme litrem alkoholu (vodka, slivovice apod.) a necháme 3-5 týdnů stát. Poté přecedíme přes plátýnko a přidáme cukerný roztok, který jsme připravili z 1 litru vody a 350 g cukru.
  • Lahodná šípková marmeláda – tato marmeláda je poměrně jednoduchá, nejhorší je asi nasbírat šípky, potom jde už vše poměrně snadno. Recept jsem Vám celý rozepsala a konkrétní postup na tuto dobrou šípkovou marmeládu najdete tady.
  • Šípková omáčka – proslavenou omáčku připravíme z šípkové marmelády. Můžeme ji také připravit i z čerstvých šípků. Konkrétní recept na šípkovou omáčku jsem pro Vás připravila zde.
  • Šípkový sirup – pokud jste nasbírali šípků hodně (za což máte můj obdiv), tak si můžete udělat i šípkový sirup. Půl kg šípků (mohou být i přemrzlé prvním mrazem) zalijeme 0,5 litrem vody a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut a přecedíme přes plátýnko. Poté ještě do horkého přidáme 0,5 kg cukru či med, necháme rozpustit a hned slijeme do lahví a dáme do chladu. Sirup je skutečně lahodný a je možné jej používat jako lék, případně si z něj udělat domácí šťávu a naředit vodou nebo jej využít jako sladidlo do čaje.

 

Dobrá rada na závěr

Šípky, které jste použili na čaj, nikdy hned nevyhazujte. Byla by to škoda. Dobré je udělat si výluh z těchto šípků opakovaně a platí, že 2. a 3. výluh jsou nejsilnější.

Čaj vždy filtrujte přes hrubé pláno či kávový filtr, šípky v sobě mají malé chloupky, které by Vás potom dráždily v krku, tomu je dobré předejít.

Čaj z čerstvých šípků je velmi slabý, na čaj se mnohem lépe hodí šípky sušené a před samotným použitím mírně podrcené.

Často lidé také bývají na omylu s tím, že se plody šípku mají sbírat až po prvních mrazících. Pokud jste to zkoušeli, tak jste asi zjistili, že takto měkké plody se špatně suší a jsou velmi náchylné ke znehodnocení. Platí tedy, že šípky sbíráme koncem září nebo začátkem října a tyto plody sušíme.

Pokud chcete dělat např. marmeládu, tak je vhodné sbírat až po prvních mrazících.

Ochutnejte lahodný šípek, myslím, že si jej zamilujete, stejně jako já 🙂

Petra

PS: Líbil se Vám tento článek? Sdílejte jej, děkuji. A nezapomeňte si také stáhnout Kalendář sběru léčivých rostlin, ať víte, kdy co sbírat 🙂

About The Author

Petra Harazímová

Mou vášní je předávat Vám jednoduché a osvědčené návody, jak se vyhnout chemickému koktejlu, který dnes obsahuje komerčně vyráběná kosmetika a místo doplňků stravy a různých preparátů využívat léčivou a blahodárnou sílu bylinek. Můj příběh si přečtěte zde >>

Napište komentář

* Povinné údaje