jeřabina

Jeřabina – Jeřáb ptačí

Jeřabina je plod, ze kterého můžeme připravit mnoho lahůdek, které zároveň pomohou při léčbě ledvin, při vylučování žluče z našeho těla, zlepšují trávení a mohou být i regulátorem naší stolice. Máte jeřabinu někde v okolí? Přečtěte si, jak Vám může pomoci a co dobrého z ní můžete připravit.

Jeřáb

Jeřabina – jeřáb ptačí

Jeřabina je strom, který se vyskytuje poměrně často ve volné přírodě. Z drobných bílých květů se po oplodnění vytvářejí oranžové až červené malvice, které jsou právě tím, co z jeřabiny nejčastěji využíváme.

Jeřáb ptačí má dva poddruhy. Zatímco jeřáb ptačí pravý má lístky po celém obvodu čepele zoubkovité, jeho poddruh – jeřáb ptačí moravský má lístky mělce pilovité jen ve své horní třetině. Tento poddruh má přímo jedlé plody – jsou sladkoplodé.

Pokud hledáte v přírodě ten sladší jeřáb, poznáte jej tak, že jeho listy jsou zoubkované jen v jeho horní části.

Začnou-li jeřabiny dozrávat, je to známka toho, že léto je na ústupu a přichází podzim. Možná jste je jako malé děti také navlékali na nitě a dělali si z nich korálky…, pojďme si dnes ale ukázat, jak jinak můžeme jeřabiny využít.

Latinský název: Sorbus aucoparia

Jeřabina – léčivé účinky

Jeřabina je účinné antirevmatikum. Velmi dobrá je také při vyplavování a rozrušování močového písku, pomáhá při léčbě snížené funkce ledvin.

Příznivě ovlivňuje vylučování žluče do střev, díky čemuž velmi dobře podporuje trávení (vhodné zejména u starších osob).

Využívána bývá i jako regulátor stolice, při průjmech, které nemají vážnou příčinu.

Jeřabina také snižuje cholesterol v krvi a je vhodným ovocem pro diabetiky. Bývá používána i při chřipce.

Jeřabina – její výskyt

Jeřáb je u nás hodně rozšířený – často se vysazuje podél cest, na okrajích lesů, na stráních apod.

Je možné jej pěstovat i na zahradě a není nijak náročný.

Co sbíráme u jeřábu

Sbíráme jeřabiny (plody), sbíráme jakmile jsou zralé – koncem srpna, září.

Můžeme sbírat i květ, nejlépe mezi desátou a jedenáctou dopoledne v době plného rozkvětu – v květnu.

Co v sobě ukrývá

jeřabinaObsahuje organické kyseliny, hodně vitamínu C, sorbit, glukózu, pektiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy atd.

Čerstvé plody obsahují kyselinu parasorbinovou a další látky, které nebyly zcela identifikovány, ty mohou způsobit lehkou otravu či stavy nevolnosti a bolesti hlavy. Konzumaci čerstvých plodů se proto vyhýbáme a upravujeme je tepelně nebo sušíme, čímž se tyto látky značně eliminují.

Jeřabina – její využití a recepty

Z jeřabin si můžete sami doma vyrobit např.:

 

  • Sušené jeřabiny, které předem rozdrtíme, jsou přidávány do čajových směsí. Takový čaj je vhodný zejména při protirevmatické léčbě.

    jeřabina

    jeřabinová marmeláda

  • Při atopickém ekzému se připravuje koupel rukou a nohou (u dětí i celková koupel) z jeřabin.
  • Květ jeřábu obsahuje látku, která je velmi podobná ženským hormonům, pokud máte problémy tohoto druhu, podává se nálev z čajové lžičky květů přelitých 2 dc vody a pije se před jídlem, ideálně 3x denně.
  • Jeřabinová marmeláda – její výroba je jednoduchá, marmeláda je lahodná, mírně nakyslá, hodí se na podávání k masu, sýrům, dá se použít např. i podobně jako brusinky. Recept na její domácí výrobu najdete tady.
  • Jeřabinový kompot – z jeřabin si můžete udělat doma jednodruhový (jeřabinový kompot) nebo např. kompot z hrušek a jeřabin. Podívejte se, jak si je jednoduše můžete připravit doma sami. Jeřabinový kompot najdete tady a hruškový kompot s jeřabinou zde.

    jeřabina a hruškový kompot

    hruškový kompot s jeřabinou

  • Jeřabinový sirup – z jeřabin potřebujeme dostat jejich šťávu (využijeme k tomu vylisování, odšťavnění apod.). Tuto šťávu potom smícháme s cukrem (používám poměr 1:1, protože jeřabiny potřebují dodat dostatek cukru). Tuto směr pozvolna prohříváme, dokud mírně nezhoustne a poté vlijeme do lahví a uzavřeme.

 

Dobrá rada na závěr

Vyzkoušejte si z jeřabin vyrobit třeba marmeládu, kompot, usušit je nebo jinak připravit. Napište nám, co jste vyzkoušeli, jak Vám to chutnalo nebo klidně přidejte svůj vlastní recept.

A pokud budete mít jeřabin skutečně hodně, navlečte si je třeba jako korálky s dětmi a ozdobte sami sebe či svůj jídelní stůl nebo je použijte na nějakou dekoraci.

Krásné dny a jeřabinám zdar, ať Vám chutnají a pomáhají.

Petra

PS: Pokud chcete přesně vědět, kdy a co z které bylinky sbírat, aby byly plné léčivé síly, stáhněte si zdarma Kalendář sběru léčivých bylinek, najdete tam 50 nejznámějších bylinek a návod, ve kterém měsíci sbírat nať, listy, květy atd. u každé bylinky.

About The Author

Petra Harazímová

Mou vášní je předávat Vám jednoduché a osvědčené návody, jak se vyhnout chemickému koktejlu, který dnes obsahuje komerčně vyráběná kosmetika a místo doplňků stravy a různých preparátů využívat léčivou a blahodárnou sílu bylinek. Můj příběh si přečtěte zde >>

Napište komentář

* Povinné údaje