jak využít meduňku

MEDUŇKA – 10 skvělých způsobů, jak využít meduduňku

Meduňka je bylinka, která by neměla chybět na žádné zahrádce či v květináči. Má mnoho léčivých účinků a navíc je velmi chutná. Má velké možnosti využití, zdaleka se nehodí jen na čaj. Víte, jak využít meduňku?

Pojďte se společně se mnou podívat na to?

Jak využít meduňku i u Vás doma

1.      Meduňkový čaj

meduňka

meduňka

Meduňkový čaj je jedním z nejlahodnějších čajů. Dá se pít samostatně nebo i ve směsích. Meduňka se dá usušit zavěšená ve svazku nebo rozprostřená třeba na papíře, plátně apod.

Sušení jde snadno a docela rychle. Každá domácnost by měla mít doma meduňku nasušenou na zimu. Ideální je dát si čaj v podvečer, krásně Vás zklidní a navodí Vám hezký spánek.

Navíc meduňku můžete pít jak často budete chtít, nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky.

2.      Meduňkový sirup

Tak jako meduňkový čaj, tak i meduňkový sirup patří k základní výbavě naší domácnosti. Dělám ho minimálně 3x do roka a vždy mám zásobu i na zimu.

V létě jej můžete použít k dochucení bylinkových vod, limonád či letních koktejlů. V zimě je výborný místo kupovaných sirupů nebo i na oslazení čaje.

Já jej dělám úplně jednoduše. Natrhám pořádný trs meduňky, trošku ji potrhám, abych narušila strukturu listů. Dám ji do hrnce či velké sklenice a zaliji vychladlou převařenou vodou. Přidám citrón či limetky, které nakrájím na plátky. Je důležité, aby vše bylo ponořené ve vodě.

Takto nechám vše společně macerovat minimálně 24 hodin i déle. Potom přidám cukr (cca 1 díl cukru na 1 díl vody). Zahřeji, aby se cukr rozpustil, přecedím a naliji do sterilizovaných lahví.

Nahoru do každé sklenice kápnu trochu alkoholu, abych zamezila kažení a je hotovo. Uchovávám ve spíži a sirup takto vydrží klidně rok.

Je výtečný a mají ho rády i děti, vyzkoušejte.

3.      Meduňkový med

Bylinkové medy mám moc ráda, roztíráme si je jen tak na pečivo s máslem nebo přidáváme do čaje či na dezerty. Ta chuť a vůně je nepopsatelná, to si musíte jedině sami vyzkoušet 🙂

Stačí naplnit cca ½ skleničky meduňkovými lístky, které jsme před tím nakrájeli keramickým nožem nebo trochu natrhali. Lístky zalijeme medem a necháme na teplém a slunečném místě (třeba za oknem) stát cca 14 dní.

Poté přecedíme a uschováme do chladu. Mňam…

Tohle je pro mě jedna z nejchutnějších možností, jak využít meduňku.

4.      Meduňka a marmeláda

Mám malé děti a proto marmelády nesmí v naší spíži chybět. Před lety jsem začala k ovocným marmeládám přidávat bylinky a dělat třeba broskovo-levandulovou, meruňkovo-meduňkovou a další kombinace marmelád.

Chutnají skvěle a voní bylinkově. Až budete v létě také dělat některou z ovocných marmelád, vyzkoušejte k nim přidat i bylinky. Meduňka je výborná např. k jahodám, meruňkám či hruškám. Ale klidně můžete vytvořit i své vlastní kombinace.

Bylinky povzbudí chuť ovoce, dodají vůni a marmeláda najednou chutná ještě o něco lépe, než jste zvyklí.

5.      Meduňkové smoothie

K mým jarním a letním ránům patří neodmyslitelně bylinkové smoothie. Stačí v mixéru smíchat pár bylinek, nějaké sladké ovoce a naředit to vodou – a snídaně je hotová.

Opět platí, že je to výborná chuť a ještě je to velmi zdravé. Tak proč si nedat takovou snídani?

Inspirujte se některým z mých smoothie receptů a vyzkoušejte chuť meduňky společně s hruškou, meruňkou či jahodami.

Pokud jste smoothie ještě nikdy nevyzkoušeli, myslím, že je ten správný čas to zkusit. Je to moc dobré a dodáte tím tělu spoustu energie. Možná si smoothie zamilujete stejně jako já 🙂

6.      Meduňka jako koření

Meduňka se dá použít výborně i jako koření. Můžete vyzkoušet čerstvou i sušenou. Občas ji přidávám třeba do bylinkového másla, dávám ji i do marinády na grilování zeleniny nebo do směsí koření.

7.      Meduňka a dezerty

Přemýšlíte nad tím, jak využít meduňku k dezertům? Věřte, že meduňkové lístky se používají k ozdobení či dochucení dezertů docela hojně a to i v restauracích. Jsou velmi vhodné k jahodám, malinám, hruškám apod. Ladí také se smetanou, jogurtem, mascarpone atd.

Můžete je vyzkoušet do ovocných pohárů se zakysanou smetanou či šlehačkou. Výborné jsou i k ovocným pečeným dezertům. Klidně doma zkuste trošku experimentovat, to mám já nejraději… nebo si najděte nějaký osvědčený recept na internetu.

8.      Meduňka a bylinkové vody

Tohle už zkusil asi každý milovník bylinek, ale přesto nemůžu vynechat právě toto skvělé využití meduňky. V teplých dnech potřebujeme dostatek tekutin a bylinkové vody jsou skvělou alternativou.

Určitě jsou mnohem zdravější a podle mě i výrazně chutnější, než přeslazené limonády či minerálky z obchodu.

Stačí si jen na zahrádce či na balkóně natrhat bylinky dle Vaší chuti. Trošku bylinky natrháme nebo nakrájíme keramickým nožem. Přidáme je do studené vody a necháme odležet pár hodin.

Bylinky pustí do vody svoji chuť, vůni i energii. Použít můžete jakékoli jedlé bylinky, experimentujte a zkoušejte, které kombinace Vám budou nejvíce chutnat.

K této bylinkové vodě můžete přidat citrón, limetku, med, cukr, ovoce, led, bylinkové či ovocné sirupy nebo třeba okurku či jedlé květy.

Možností je nepřeberné množství. Všechny chutnají krásně svěže, voňavě a hlavně, jsou udělané Vámi s láskou, tudíž Vám předají do těla krásnou a láskyplnou energii a to je přesně to, co naše tělo potřebuje.

9.      Meduňka v kosmetice

Protože mám na zahrádce meduňky velkou zásobu, používám ji hojně i při výrobě bylinkové kosmetiky. Možností použití je hodně, uvedu proto jen pár základních a někdy se třeba na toto téma rozepíši více.

Meduňka má výrazně zklidňující účinky na náš organismus, ať už ji použijeme vnitřně (jako čaj, sirup, med apod.) nebo zevně.

Proto ji ráda používám do pleťových masek jemně nakrájenou čerstvou nebo nadrcenou sušenou, krásně zklidní pleť.

Hojně ji také přidávám do bylinkových koupelí, které si dopřávám především v zimě, před spaním Vás také zklidní a provoní Vaši kůži.

V létě si dělám z meduňky hydrolát – květovou vodu, kterou používám na čištění pleti nebo jen tak nastříkám na pleť, kterou meduňka doslova pohladí a zklidní.

Dělám také meduňkový balzám na rty, meduňkový krém apod.

Vyzkoušejte meduňku i na Vaši pleť, účinky Vás příjemně překvapí.

10.  Meduňka a další možnosti jejího užití

Zdaleka ještě nejsme u konce s tím, jak meduňku můžete použít. Těch možností je ještě mnoho a o mnoha dalších možná ani nevím.

Každopádně, já meduňku ještě ráda přidávám i do ovocných salátů, kterým dodá jemně kyselou příchuť a tím je krásně obzvláštní a doladí.

Zkoušela jsem i meduňkový ocet, můžu jen doporučit. Výborný je na saláty a když použijete jako základ jablečný ocet, můžete jej použít i na vlasy po umytí, zklidní krásně pokožku hlavy a dodá jí to správné PH. Zvláště pokud používáte jako já bylinkové šampuky či bylinková mýdla na mytí vlasů.

Manželova babička míchá domácí slivovici v poměru cca 1:1 s meduňkovým sirupem. Vznikne z toho vlastně meduňková slivovice. Já slivovici moc nemusím, vlastně ji samotnou nepiji vůbec.

Ale tato kombinace mi chutná a jednou za čas ji ráda ochutnám. Můžete to také vyzkoušet nebo si sami vyrobit doma meduňkový likér nebo meduňkové víno.

Možnosti meduňky jsou nepřeberné. Je to pro mě jedna ze základních bylinek a děkuji jí za to, že je tak univerzální a dodává mi dostatek své hojnosti, abych ji mohla používat na všechny možné způsoby.

Budu ráda, když napíšete, jak meduňku používáte Vy a zda Vás třeba některá z mnou představených možností inspirovala.

Krásné bylinkové dny přeje

Petra

PS: Připravila jsem pro Vás Kalendář sběru bylinek, pokud jej ještě nemáte, tak si jej zdarma stáhněte. Ať už jednou pro vždy víte, co a kdy přesně v přírodě sbírat.

About The Author

Petra Harazímová

Mou vášní je předávat Vám jednoduché a osvědčené návody, jak se vyhnout chemickému koktejlu, který dnes obsahuje komerčně vyráběná kosmetika a místo doplňků stravy a různých preparátů využívat léčivou a blahodárnou sílu bylinek. Můj příběh si přečtěte zde >>

Napište komentář

* Povinné údaje