domácí pribináček

Domácí pribináček, aneb lahůdka s jedlými květy

Máte Vy nebo Vaše děti rádi mléčné výrobky, ale nechcete dětem (nebo sobě) dávat ty z obchodu, které jsou mnohdy plné chemie a dalších divných přísad? Existuje jednoduché řešení: za 5 minut si vyrobte doma lahůdku, kterou si Vy i děti zamilujete – domácí pribináček.

Stačí Vám opravdu jen 5 minut a už si můžete pochutnávat. Děti Vám můžou s výrobou pomoci nebo je pošlete na zahrádku natrhat jedlé květy, kterými tuto lahodnou svačinku nazdobíte.

Jak vyrobit domácí pribináček

Základní recept je zcela jednoduchý:

  1. Budeme potřebovat 1 tvaroh (lepší je měkký), 1 zakysanou smetanu (nebo smetanu ke šlehání), 2 lžíce medu, vanilkový lusk (cca 1 cm) nebo vanilkový cukr.
  2. Pokud používáme smetanu ke šlehání, tak ji nejdříve vyšleháme. Poté přidáme tvaroh (pokud používáme zakysanou smetanu, přidáváme ji s tvarohem současně), chvilinku šleháme, poté přidáme med a vanilkový cukr či rozdrcenou vanilku.
  3. Společně šleháme tak dlouho, než se vše spojí v hladkou směs (stačí ½ minutky).
  4. Pokud budete potřebovat, můžete přisladit např. javorový sirup se hodí skvěle.
  5. Dáme do mističek a zdobíme jedlými květy, které jsme našli na zahrádce či na procházce.
  6. Jako jedlé květy můžeme použít např. sedmikrásky, okvětní lístky měsíčku lékařského, begónie, brutnák, pampelišky, šeřík a mnohé další.

 

Domácí pribináček můžete i trochu vylepšit

domácí pribináčekPokud máte rádi např. skořici, přidejte si ji, stačí nahoře posypat, já to mám takto moc ráda.

Chcete-li spíše kakaovou či čokoládovou verzi, můžete přidat nepražené kakao či rozpuštěnou kvalitní čokoládu. Každý si zkrátka může přidat to, co má rád a co lahodí jeho chutím, domácí pribináček má spoustu variací a možností.

 

Dobrá rada na závěr

Asi všichni vnímáme jak to vypadá, voní, chutná a prospívá tělu, pokud dětem (ale i dospělým) nabídneme koupený „obyčejný“ pribináček či jinou „lahůdku“ a pak ten rozdíl, když je vše připraveno doma, z kvalitních surovin, s láskou, klidně s pomocí dětí a ještě nádherně nazdobeno.

Přeji dobrou chuť a věřím, že si bylinky a jedlé květy zamilujete tak, jako naše rodina.

Napište mi, zda jste tento recept vyzkoušeli, jak Vám chutnalo a chcete-li, sdílejte tento recept se svými přáteli.

Petra

PS: Pokud chcete vědět, kdy sbírat kterou bylinku, aby měla nejvíce léčivé síly, stáhněte si zdarma Kalendář sběru bylinek, ve kterém najdete 50 léčivých rostlin s návodem, kdy sbírat jejich nať, listy, květy atd.

About The Author

Petra Harazímová

Mou vášní je předávat Vám jednoduché a osvědčené návody, jak se vyhnout chemickému koktejlu, který dnes obsahuje komerčně vyráběná kosmetika a místo doplňků stravy a různých preparátů využívat léčivou a blahodárnou sílu bylinek. Můj příběh si přečtěte zde >>

Napište komentář

* Povinné údaje