bezinkový likér

Bezinkový likér

Popravdě, alkohol moc nemusím. Představa, že si dám rum, slivovici, vodku apod., mě vůbec neláká, ale bezinkový likér, ten jsem si zamilovala. Je voňavoučký, sladký, má takovou zvláštní a  pro mě báječnou chuť a ještě navíc krásně vypadá. Zkrátka doporučuji, pojďme si jej vyrobit společně.

Bez černý je báječná bylinka, která dokáže Vaše zdraví skvěle podpořit, tak proč si z ní nevyrobit likér, který Vás v zimě prohřeje a krásně naladí.

Jak vyrobit bezinkový likér

Budeme potřebovat:

  • 2,5 litru plodů bezinek
  • skořici
  • 1–1,5 kg cukru
  • 6 lžic silné kávy (uvařené)
  • vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku (rozdrceného)
  • ½ litru alkoholu (rum, slivovice apod.)
příprava bezinek na bezinkový likér

Bezinkový likér – trhání bezinek

Jako první krok si natrháme plody bezu černého. Zrají většinou v září, mají temně fialovou barvu. Dozrávají poměrně nesouměrně a asi se Vám stane, že některé kuličky už budou hodně zralé a občas mezi nimi bude i zelená či nedozrálá. Ale to ničemu nevadí.

Plody trháme s celým květenstvím, jde to dobře i rukama, ideálně do košíčku.Jakmile si je doneseme domů, nastává ta nejméně oblíbená práce. A to zbavit kuličky všech stopek a vybrat ty nezralé.

Tady je ideální chvíle povolat někoho dalšího, kdo Vám s tím pomůže, ale zvládnete to i sami. Mně je letos celé obrala maminka, za což jí moc děkuji.

Bezinky opereme a necháme okapat. (Výborné je to, že když do nich nalijete vodu, nahoře se budou držet ty nedozrálé a také stopky, takže můžete ještě vybrat všechno to, co v likéru nechcete).

Bezinky necháme chvíli okapat a dáme do velkého kastrolu, ve kterém je budeme vařit.

Přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu. Mírně provaříme 20 minut.

V průběhu vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (např. mačkátkem na bramborovou kaši apod.).

Poté necháme stát 12–24 hodin v chladu. Já je nechávám přes noc.

Další den je přes síto a plátýnko či vyvařenou utěrku přecedíme. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat, ukrývá se v nich ještě spousta šťávy.

Vznikne nám bezinková šťáva, kterou dále přeměníme na bezinkový likér.

Tady zmíním ještě jednu možnost. Z takto připravené šťávy můžete udělat i bezinkový sirup.

Já většinou natrhám dvojnásobné množství plodů bezinek (než je uvedeno v receptu) a v této fázi výroby rozdělím toto množství na dvě poloviny. Z jedné pokračuji v přípravě bezinkového likéru.

Druhou část využiji na bezinkový sirup, jehož přípravu najdete tady.

Výhodou je to, že postup je do této chvíle stejný a zbytek už je nenáročný, takže z jednoho receptu můžete mít dva výrobky. Jeden pro dospělé a druhý spíše pro děti.

U bezinkového likéru pokračujeme dále tak, že šťávu z bezinek dáme vařit, stačí jen ohřát tak, aby se v ní rozpustil cukr. Přidáme 1 kilo cukru (já přidávám spíše 1 a ½ kila cukru, mám ráda likér sladší, ale záleží na Vás, kolik cukru dáte).

Přidáme ještě 6 lžic silné kávy (já dělám silnou rozpustnou kávu a přidávám tu, ale můžete uvařit i tureckou kávu. Já kávu nepiji a nemám ji ráda, takže přidávám raději jen tu instantní, v likéru je káva opravdu dobrá i pro ty, kdo ji jinak nemusí – dodá výbornou chuť.)

Chvíli necháme cukr rozpustit a odstavíme. Necháme vychladnout a až potom přidáme alkohol a vanilkový cukr, lusk či esenci.

Já na toto množství přidávám ½ litru domácí slivovice. V originálním receptu je rum, ale mně se slivovicí chutná víc a navíc ji máme z našich plodů (tedy v našem případě třešňovici).

Následně přijde na řadu ochutnávka, před tím nezapomeňte vše pořádně promíchat. Můžete přidat i více alkoholu, pokud to tak pro Vás bude lepší, to je na Vás.

Když jsme s chutí spokojeni, nalijeme likér do sklenic, zašroubujeme a máme hotovo.

Skladování a dávkování bezinkového likéru

Uchováváme v chladu, ve spíži, ve sklepě apod. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej spotřebujete.

Dávkování je na Vás. Já mám nejraději, když je venku pořádná zima, mrzne, vrátíme se z vycházky, zatopíme v krbu a já si naliji stopečku bezinkáče a pocucávám :).

Výborný je také před spaním, já po alkoholu spím jak dudek, takže v mém případě tam sehrává roli i ten alkohol.

 

Bezinkový likér můžete i obměnit či vylepšit

Bezinkový likér, lahodná dobrota

Bezinkový likér

Opět platí, že je možné si vybrat cukr či sladidlo podle Vaší chuti a preferencí.

Také u alkoholu záleží jen na Vás, zda zvolíte rum, slivovici či něco jiného, i množství můžete upravovat.

Líbí se mi na tom právě to, že si každý uděláte likér podle sebe a svých chutí a máte doma takový svůj nejlepší originál, což je to báječné. Každý holt máme své chutě, že :).

 

Dobrá rada na závěr

Bezinkový likér

Ochutnejte bezinkový likér

Myslím, že v tomto receptu jde jen o to, zda máte rádi sladší chuť u alkoholu. Pokud ano, tak si bezinkový likér určitě udělejte. Bude to pro Vás lahoda.

Já alkohol nepiji skoro vůbec, ale tento bezinkový likér, ten prostě ve spíži mám ráda a jednou za čas si na něm pochutnám. Pomaličku ucucávám, vzpomínám na krásný podzim a jeho barvy a užívám si tu sladkou chuť a krásnou vůni.

Napište mi do komentářů, jak to máte Vy? Děláte bezinkový likér nebo jej vyzkoušíte, protože jsem Vás nalákala? Nebo máte osvědčený recept na jiný likér či jiný výrobek z bezu černého nebo bylinek?

Napište nám, přeji krásné dny.

Petra

PS: Stáhněte si Kalendář sběru léčivých rostlin, ať víte, kdy přesně jakou bylinku sbírat, aby si pro Vás zachovala co nejvíce léčivých sil.

About The Author

Petra Harazímová

Mou vášní je předávat Vám jednoduché a osvědčené návody, jak se vyhnout chemickému koktejlu, který dnes obsahuje komerčně vyráběná kosmetika a místo doplňků stravy a různých preparátů využívat léčivou a blahodárnou sílu bylinek. Můj příběh si přečtěte zde >>

Napište komentář

* Povinné údaje